Αποφυγή ιώσεων και κανόνες υγιεινής στον παιδικό σταθμό

Οι κανόνες υγιεινής στον παιδικό σταθμό είναι πολύ σημαντικοί για την αποφυγή κολλητικών ιώσεων και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων και πρέπει να τειρούνται τόσο στον παιδικό σταθμό όσο και στο σπίτι.

Σημαντικός κανόνας είναι το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά απο κάθε γεύμα.

Όταν το παιδί γυρίζει από τον παιδικό σταθμό στο σπίτι πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του και να αλλάζει ρούχα για να μην μεταφέρονται οι ιώσεις σε τυχόν μικρότερο αδερφάκι.

Στον παιδικό σταθμό μαθαίνουν τα παιδάκια να βάζουν τα χέρι τους μπροστά στο στόμα όταν βήχουν για να μην εξαπλώνονται οι ιώσεις.Καλό θα ήταν να το υπενθυμίζουν οι γονείς και στο σπίτι για να το μάθει το παιδί.

τα 12 ΜΗ των παιδιών

Μη με παραχαιδεύετε. Ξέρω καλά πως δεν θα πρέπει να μου δίνετε οτιδήποτε σας ζητάω. Σας δοκιμάζω να δω αν υποχωρείτε.

Μη φοβάστε να είστε σταθεροί μαζί μου. το προτιμώ. Με κάνει να νοιώθω περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα.Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αταξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.

Μη με προστατεύετε απ όλες τις συνέπειες. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.

Μη δίνετε μεγάλη σημασία στις συχνές μικροαδιαθεσίες μου.Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα-ίσα για να κερδίσω την προσοχή σου.

Μαμά τι είναι ο παιδικός σταθμός; Τι να πείτε στο παιδί σας για να το προετοιμάσετε.

Η πρώτη μέρα στο παιδικό σταθμό αποτελεί σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας. Οι πρώτες μέρες συχνά συνοδεύονται από κλάματα και ψυχική κούραση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Καταλυτικό είναι ότι τα συναισθήματα αυτά είναι έντονα όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή συνειδητά ή ασυνείδητα, με τις δικές τους εμπειρίες αποχωρισμού από την οικογένειά τους και ένταξης τους στη κοινωνία του παιδικού σταθμού.

Η προετοιμασία, λοιπόν, αφορά τόσο το παιδί όσο και τους γονείς που πρέπει πρώτα αυτοί να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσουν το δικό τους άγχος και ανησυχίες, για να βοηθήσουν το παιδί τους.

Πρώτη ημέρα χωρίς την μαμά...στο νηπιαγωγείο/παιδικό σταθμό.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους, την πρώτη αυτή μέρα στο νέο περιβάλλον?

Η πρώτη φορά που ο γονιός θα αφήσει το παιδί του στο σχολείο είναι βαρυσήμαντη, για εκείνον όπως και για το παιδί του.

Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι:

δεν θα φύγετε χωρίς να το χαιρετήσετε (και να το τηρήσετε).

τον λόγο που πρέπει να φύγετε: είναι γιατί πρέπει να πάτε στο σουπερμάρκετ για να μαγειρέψετε, για να φατε μετα όλοι μαζι το αγαπημένο του φαγητό, ή να πάτε στο γιατρό ή να κάνετε κάτι που ξέρει ότι είναι απο τα απαραίτητα πράγματα της ζωής. Σε αυτά που θα πείτε, είναι ιδιαίτερα επιθυμητό να συμπεριλαμβάνει την λέξη "έκπληξη" (την οποία θα έχετε πάρει όταν το ξαναδείτε ή θα είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα).

Παιδί, Τηλεόραση και Υπολογιστής

Η τηλεόραση, το ίντερνετ και τα διάφορα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, βρίσκονται ήδη στην καθημερινότητα των παιδιών.Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείςΣύμφωνα με το άρθρο του Spiegel, (Ν.20, 14.5.07) με τίτλο «Πόσο πολύ μπορούν να αντέξουν τα παιδιά την τηλεόραση/ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή?» υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία επιτάσσουν μια προσεκτική και καλά ζυγισμένη επαφή των παιδιών με αυτά τα μέσα.
Η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι αναμφισβήτητα μία εξαιρετική πηγή γνώσεων και μάθησης. Κατά πόσο όμως οι γονείς τα χρησιμοποιούν για αυτές τους τις ιδιότητες, με επίβλεψη και περιορισμούς? Ποιοί θα έπρεπε να είναι αυτοί οι περιορισμοί και ποιός ο λόγος για να υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση τους?